17°

17°

Чедомир Божић: Националну заједницу Русина гледамо са великим поштовањем, пажњом и уважавањем!

Председник Општине Чедомир Божић и председник Скупштине општине Жабаљ Радован Чолић  састали су се са представницима Националног савета Русина, предвођеним новоизабраним председником ове Националне заједнице Бориславом Сакачем. Састанку је присуствовао и председник извршног одбора ове заједнице као и представници подручне канцеларије у Ђурђеву.  На састанку који је одржан у просторијама Општине Жабаљ разговарало се о сарадњи локалне самоуправе са Националним саветом Русина као и са подручном канцеларијом у Ђурђеву. Председник Општине Чедомир Божић истакао је да Општина Жабаљ посвећује изузетну пажњу у остваривању права русинске националне заједнице :

„Усмерени смо ка стварању свих услова за очување вашег језика, традиције и развоја ваше властите културе. Желимо да оснажимо ваше учешће у свим подручијима живота. У том смислу ми на националну заједницу Русина гледамо са великим поштовањем, пажњом и уважавањем . Наши пријатељски и партнерски односи су основ за отворена и искрена настојања у смислу стварања услова за унапређење русинске културе и традиције. Кроз пројектно финансирање и суфинансирање помажемо културни аматеризам ове заједница као и подручну канцеларијy у Ђурђеву.

Председник Националног савета Русина Борислав Сaкач захвалио се председнику општине на пријему као и на безрезервној помоћи коју Oпштина пружа овој националној заједници . Он је нагласио да нови сазив, 5. по реду, Националног савета Русина има за циљ да унапреди образовање, културно организовање као и све остале сегменте који се односе на животне стандарде ове националне заједнице . Сaкач је нагласио да су модели који се примењују на подручју Општине Жабаљ веома делотворни и истакао важност овог састанка :

“Састанак је био веома плодотворан. Наша намера је да обиђемо све локалне самоуправе и да се упознамо са постојећим проблемима. Желимо да предочимо наше планове и намере. До сада је сарадња са локалном самоуправом жабаљске општине била једна од најбољих, односно модели који су овде примењени су се показали врло делотворним . Ми смо изложили наше планове који су одмах били прихваћени и очекујемо да ћемо и у даљим временима имати плодотворну сарадњу . Оно на чему ми највише радимо то је у првом реду образовање. Велики проблем за нас јесте наш демографски фактор.  Демографија показује да се на подручју Војводине,  у овој општини па  и у целој Европи број становника смањује. Сматрамо да је то нешто што је у суштини последица економије и недовољно квалитетних решења”, нагласио је Сaкач и додао да је овај сазив Националног савета Русина усмерен ка новим секторима у смислу образовања, а који се односе на информационе технологије. “Hаш циљ је да развијамо и иницирамо све оно што је потребно да би се овакав модел реализовао у будућности нагласио је Сaкач.

 

Подели:
Нема коментара

Постављање коментара није дозвољено