26°

26°

Централни помен у знак сећања на жртве Рације 1942. године у Бачкој одржан у Бечеју

Председник општине Жабаљ Чедомир Божић присуствовао је, заједно са сарадницима, Централном помену у знак сећања на невино страдале у јануарској рацији, који је обележен у цркви Светог Ђорђа у Бечеју.

У Српској православној цркви посвећеној Светом великомученику Георгију и присуству великог броја верника парастос невиним жрвама Рације у јужној Бачкој служио је Његово Преосвештенство Епископ бачки господин др Иринеј, уз саслужење Његовог преосвештенства Епископа мохачког господина Исихија и свештенства Епархије бачке.

После парастоса и беседе Епископа бачког господина др Иринеја у поменутом храму, присутнима се обратио председник Покрајинске владе Игор Мировић.

”Културу сећања у целини, посебно пијетет према невиним жртвама ма чије да су биле и ма ко да су били њихови џалати, морамо да негујемо и развијамо сви, а у томе морају да предњаче институције. Управо зато смо пре три године и увели заједничко обележавање годишњице Рације у јужној Бачкој. Поред сећања, овде смо и због опомене да злочин који се догодио крвавог јануара 1942. године на овим просторима више нигде, више нико и више никад не сме да понови. Уједно, шаљемо поруку да злочин више никад не сме да буде средство за остваривање политичких или било каквих других циљева,” рекао је Игор Мировић.

Достојанствен скуп комеморативног формата завршен је полагањем венаца. У име Скупштине АП Војводине венац су положили председник Иштван Пастор и потпредседници Смиљана Гламочанин Варга и Мирослав Васин, Игор Мировић је исто учинио у име Покрајинске владе, а венце су положили и председник општине Бечеј Драган Тошић, заменик амбасадора Мађарске у Београду Габор Палинкаш и представници Јеврејске заједнице у Србији.

 

Подели:
Нема коментара

Постављање коментара није дозвољено