10°

10°

Последње вести

ЦЕНТРАЛНО ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ГОДИШЊИЦЕ РАЦИЈЕ У ЖАБЉУ

У храму преноса моштију Светог Николаја у Жабљу, данас је одржан парастос невиним жртвама рације у Бачкој. Парастос је служио епископ Бачки др Иринеј. Након парастоса, на платоу испред зграде оштине одржан је помен настрадалима у рацији. На помену су говорили председник општине Жабаљ Чедомир Божић и председник Покрајинске владе Игор Мировић.

„На данашњи дан, пре 76 година, окупатор је отпочео крвави пир, незапамћен на овим просторима. Под изговором „Рације“, на најбруталнији начин убијани су невини људи, жене, деца стари и немоћни. Страдали су само зато што су друге нације, вере“ рекао је Божић. Одајући пошту жртвама, Божић је рекао да као што се знају имена жртава, знају се и имена злочинаца, тако да терет савести не можемо приписати једном народу.

Након говора Божића и Мировића положени су венци на спомен плочу, која се налази на фасади зграде општине. Испред Покрајинске владе, венац је положио предсеник Покрајинске владе Игор Мировић, док су испред општине Жабаљ венац положили председник Скупштине општине Радован Чолић и заменик председника Скупштине општине Милица Виславски.

У Музеју жртава рације у Чуругу, председник скупштине општине Жабаљ Радован Чолић, присуствовао је комеморативном скупу које је организовало меморијално друштво „Рација 1942“. Комеморативном скупу у Чуругу, присуствовао је и председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор.

У Жабљу,04.01.2018.

Служба за односе с јавношћу

  

Остале вести

Отворена нова читаоница у Чуругу

Председник Општине Жабаљ Чедомир Божић данас је свечано отворио нову библиотеку са читаоницом у Чуругу, која је огранак Општинске народне библиотеке ”Вељко Петровић” из Жабља. Отварањем је задовољен закон који…

Жабаљ | Презентација општине