19°

19°

Последње вести

Нема коментара

Отворен Клуб ”Ухвати шансу” намењен младим ромима

Клуб ”Ухвати шансу”, који је намењен младим ромима и ромкињама, свечано је отворен у просторијама ЈУ ”Спортски објекти” у Жабљу. Отварању су присуствовали помоћник Председника Општине Жабаљ за образовање, културу…

Деци ромске националне заједнице у Чуругу уручен школски прибор

Председник Општине Жабаљ Чедомир Божић заједно са Начелником јужнобачког управног округа Миланом Новаковићем, Покрајинским посланицима Јеленом Јовановић и Новом Доведаном, као и директором Канцеларије за инклузију Рома у Жабљу Богданом Радулом, уручио је школски прибор ромској деци која уче ”Ромски језик са елементима националне културе Рома” у Основној школи ”Ђура Јакшић” у Чуругу.

Начелник јужнобачког управног округа Милан Новаковић истакао је значај образовања свих као један од најважнијих сегмената сваког друштва. ”Јужнобачки управни округ се већ седам година континуирано бави донирањем школског прибора и средстава за хигијену деци са Косова и Метохије, као и деци јужнобачког округа, а који су социјално угрожени. Данас смо у Чуругу како би уручили пакете деци ромске националне заједнице, јер наш циљ је да се свима обезбеди школовање и да ова деца буду добри ђаци, а сутра и успешни људи,” рекао је Новаковић.

Покрајинска посланица Јелена Јовановић истакла је значај учења ромског језика као важног сегмента очувања сопственог идентитета, а такође је нагласила како је Општина Жабаљ позитиван пример у интеграцији ромске популације и похвалила огромне напоре Општине Жабаљ и Председника Божића  који чини све како би целокупно становништво у општини Жабаљ живело боље и квалитетније. ” У школи ”Ђура Јакшић” у Чуругу око стотинак деце ромске националне заједнице се определило да учи ”Ромски језик са елементима националне културе Рома”, као изборни предмет. Општина Жабаљ и у осталим местима негује ромски језик, што је веома битно за ромску националну заједницу, јер само на тај начин може да сачува свој идентитет,” рекла је Покрајинска посланица Јелена Јовановић.

Председник Општине Жабаљ Чедомир Божић најпре се захвалио Начелнику јужнобачког управног округа Милану Новаковићу и Покрајинској посланици Јелени Јовановић на данашњој посети и помоћи деци ромске националне заједнице. ”Ово је још један добар пример сарадње између Јужнобачког управног округа и Општине Жабаљ. Локална самоуправа чини све напоре како бисмо унапредили положај Рома који живе у општини Жабаљ, а управо смо једна од првих општина која је формирала Канцеларију за инклузију Рома,” истакао је Божић.

Општина Жабаљ константно помаже и настоји да побољша квалитет живота свих припадника ромске националне заједнице са своје територије, кроз различите видове помоћи, као и покретањем пројеката у вези са тим.

Остале вести

Отворен Клуб ”Ухвати шансу” намењен младим ромима

Клуб ”Ухвати шансу”, који је намењен младим ромима и ромкињама, свечано је отворен у просторијама ЈУ ”Спортски објекти” у Жабљу. Отварању су присуствовали помоћник Председника Општине Жабаљ за образовање, културу…

Жабаљ | Презентација општине