21°

21°

Гркокатоличком храму пола милиона динара од локалне самоуправе

Председник Општине Жабаљ Чедомир Божић посетио је, заједно са сарадницима, гркокатолички храм у Ђурђеву, Цркву Рођења Пресвете Богородице, где је уручио уговор о додели средстава, у вредности од 500.000 динара. Том приликом, Божић је разговарао са свештеником и члановима Црквеног одбора, а имао је и прилику да се увери у реализацију пројеката које је локална самоуправа финансирала претходних година.

Председник општине истакао је, приликом посете, да су годинама уназад помагали овај храм и да ће наставити да то чине и убудуће.

„Гркокатоличка црквена општина Ђурђево аплицирала је са једним пројектом за средства, а ми смо за то определили пола милиона динара. Дан пре смо доделили уговоре за ДОНКТ „Тарас Шевченко“ и за Хор „Розанов“ из Ђурђева, што су све видови помоћи русинској националној заједници. Осим тога, локална самоуправа такође финансира рад Подручне канцеларије Националног савета Русина, у износу од 400.000 динара на годишњем нивоу“, рекао је Божић.

Свештеник Михаил Холошњај потврдио је да је поменута сарадња на високом нивоу, што им много значи.

„До сад је сарадња са Општином увек била беспрекорна, добили смо помоћ кад год нам је била потребна и све наше апликације су прихваћене, а сви могу да се увере како смо утрошили добијена средства. Прошле године смо такође добили 500.000 динара, које смо искористили за нове столице у храму, а пре неколико година Општина је финансирала постављање бехатона у црквеном дворишту. Како смо се договорили, ове године ћемо купити још столица за храм, јер то много значи верницима који долазе на службе“, казао је свештеник.

Челници локалне самоуправе и представници гркокатоличког храма и русинске националне заједнице у Ђурђеву усагласили су се да је заједничким трудом напредак све видљивији, па је било речи и о неколико будућих пројеката, који су у плану.

Подели:
Нема коментара

Постављање коментара није дозвољено