25°

25°

Обележен Национални прaзник Русина у Ђурђеву

Председник Општине Жабаљ Чедомир Божић, као и председник Скупштине Општине Радован Чолић са сарадницима присуствовали су  обележавању Националног празника Русина у Републици Србији која је одржана у месту Ђурђево на подручју општине Жабаљ. Обележавање овог празника започето је истицањем  застава Републике Србије, Покрајине Војводине и заставе  Русина у Србији на згради месне заједнице и згради КУД “Тараш Шевченко”. Након церемонијалног истицања националних симбола изведен је пригодан културно уметнички програм у оквиру којег се обратио председник Општине Чедомир Божић честитајући Русинима национални празник, притом истакавши, да изражава захвалност и искрено поштовање Русинској националној заједници. Он је том приликом рекао и следеће:

Општина Жабаљ  посвећује изузетну пажњу у остваривању права Русинске националне заједнице стварајући услове за очување језика, традиције и развој властите културе припадника Русинске националне заједнице. Желимо да оснажимо ваше суделовање у свим подручјима живота. У том смислу ми овај догађај посматрамо са великим поштовањем,  пажњом и уважавањем. Наши пријатељски и партнерски односи су основ за отворена и искрена настојања у смислу стварања услова за унапређење русинске културе, историје и традиције.

Координатор Подручне канцеларије Националног савета Русина, Мирон Сабадаш, захвалио се представницима Општине на безрезервној подршци унапређења функционисања ове националне мањине на подручју општине Жабаљ најавивши културно уметнички програм у ивођењу КУД “Тарас Шевченко”.

Подели:
Нема коментара

Постављање коментара није дозвољено