25°

25°

Одржан Фестивал изворног певања “Да се не заборави”

Неговатељи русинске културе и традиције, многобројна културно – уметничка друштва, окупили су се на 16. Фестивалу изворног певања “Да се не заборави” који је одржан у суботу 18. августа, у организацији Русинског културно  – уметничког друштва “Тарас Шевченко” из Ђурђева. У такмичарском делу учествовало је 11 друштава из Војводине, Србије, Хрватске, док су се у ревијалномм делу програма публици представили гости, културно – уметничка друштва из Украјине и ансамбл “Ђурђевак” из Ђурђева.

 

Фестивал, сада већ традиционалан, има за циљ да негује старе русинске песме. “Сва наша русинска села, у којима постоји организовано културно – уметничко друштво, долазе овде на певање. Наша замисао је да Фестивал изворног певања, и овај вид дружења припадника русинске заједнице, организујемо и у годинама које су пред нама”, поручио је организатор Фестивала Мирослав Чакан.

Као и предходних година, сценски програм пропраћен је рукотворинама домаће радиности, израдом трагаче, предмета који је некада био у свакодневој употреби, а за учеснике сада сувенир са овогодишње манифестације. Најбољи ансамбли, победом на овогодишњем фестивалу, стекли су могућност даљег учешћа на сличним фестивалима.

За мултикултуралну разноликост и неговање нематеријалне баштине русинског становништва, које је у највећем броју настањено управо у Ђурђеву, локална самоуправа пружа пуну подршку. “Истакао би задовољство што сам вечерас присутан на 16. Фестивалу изворног певања, у организацији културно – уметничког друштва “Тарас Шевченко”. Општина Жабаљ сваке године издваја средства за рад и функционисање  свих културних друштава са територије наше општине, па тако и културно уметничко друштво “Тарас Шевченко”, је део тог програма. Традиционално, и вечерашњу манифестацију је Општина Жабаљ максимално помогла, у сваком смислу те речи”, истакао је председник Општине Жабаљ Чедомир Божић.

Подели:
Нема коментара

Постављање коментара није дозвољено