20°

20°

Oпштини Жабаљ средства oд Покрајине за три пројекта из области културе

У амфитеатру Архива Војводине председник Покрајинске владе Игор Мировић и покрајински секретар за културу Драгана Милошевић уручили су уговоре, додељене на јавним конкурсима из свих области културе. Општина Жабаљ добила је средства за три будућа пројекта – „Е култ“, „Археолошки парк Чуруг 2020“ и „Сабор културног стваралаштва“.

Помоћник председника Општине Жабаљ за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Сергеј Запорожац истакао је важност реализације поменутих пројеката.

„Трудимо се да сваким даном све више унапређујемо културу у општини Жабаљ, а три пројекта за које смо добили средства значајно ће унапредити културни развој општине. Е култ ће бити прва платформа у Србији која ће симболизовати Дом културе, Музеј и све оно што чини материјално и нематеријално добро, а све то ће бити доступно на интернету. Археолошки парк Чуруг 2020. представља нематеријално добро, док је Сабор културног стваралаштва велика манифестација, која ће садржати прегршт активности, а све оне се тичу уметности, културе и музике. Наведени пројекти имају циљ да се општина културно уздигне, да се грађани на прави начин културолошки социјализују и да од општине Жабаљ направимо један леп центар културе“, рекао је Запорожац, захваливши се Покрајинској влади и Покрајинском секретаријату за културу, јавно информисање и односе с верским заједницам, који су препознали идеју и труд за поменуте пројекте.

За реализацију 372 уговора из области културног наслеђа, књижевног, сценског и музичког стваралаштва, филмске и визуелне уметности, и културе и уметности националних мањина, Покрајинска влада издвојила је 101 милион динара.

Уручујући уговоре, председник Покрајинске владе Игор Мировић казао је да је Влада у овој години, без обзира на тежину проблема са којима је суочена, готово сва планирана средства за пројекте из области културе и издвојила.

„Војводина, у свим сферама културног стваралаштва прати трендове у савременој уметности, али и своју културну и националну баштину негује кроз нове културне програме. Због тога ће Покрајинска влада и наредних година наставити тренд значајнијег финансирања пројеката из области културе“, изјавио је Мировић.

Председник је изразио захвалност свим културним ствараоцима на томе што, како је нагласио, нит идеје, уметности и креативности исказују, представљају и успевају да одрже и у тешким временима.

Истакавши да је буџет Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама у последње две године удвостручен, ресорни секретар Драгана Милошевић казала је да начин на који се једно друштво односи према култури утиче на начин на који ће нас се потомци сећати, те да је стога брига о култури морална обавеза свих нас.

„Своју културу морамо да развијамо, унапређујемо, обогаћујемо и остављамо отвореном за квалитетније утицаје, јер је она вредност једног народа. Она сведочи о његовој историји и идентитету, а њен значај кључан је за напредак цивилизације“, изјавила је Милошевићева.

Подели:
Нема коментара

Постављање коментара није дозвољено