Откривен споменик Јаши Бакову у Ђурђеву

У Ђурђеву је протеклог викенда свечано откривен споменик Јаши Бакову, чувеном атлетичару који је три пута био првак Југославије у скоку мотком, а који је пореклом из русинске породице, из Ђурђева. Спомен бисту Јаши Бакову открили су председник Скупштине КУД-а ”Тарас Шевченко” Ђурђева Мирослав Чакан, председник КУД-а ”Тарас Шевченко” Мирослав Такач, председник спортског удружења ”Спортске игре Јаша Баков” Звонко Салаг и председник Скупштине Општине Жабаљ Радован Чолић.

Присутнима се најпре обратио Мирослав Чакан, председник Скупштине КУД-а ”Тарас Шевченко”, који се захвалио Општини Жабаљ на помоћи у реализацији овог пројекта. ”Велико ми је задовољство да поздравим све присутне који су дошли да присуствују свечаном чину откривања спомен бисте Јаши Бакову. Јаша Баков је рођен у Ђурђеву, давне 1906. године, 9. децембра, где је завршио основну школу, а Гимназију је похађао у Зрењанину и Новом Саду. На Филозофском факултету у Београду је дипломирао, а као професор књижевности и француског језика радио је у Сомборској гимназији. Јаша Баков је био познавалац десет језика, а такође је био и чувени спортиста. Три пута је био првак Југославије у скоку мотком, а учествовао је и на Летњим олимпијским играма 1936. године у Берлину, где је скоком од 3,70 м. поставио државни рекорд. Још доста тога би могао да кажем о Јаши Бакову, и управо из тог разлога данашњим откривањем спомен бисте у његову част, на један начин русинска заједница жели да му ода признање,” истакао је Мирослав Чакан.

”Локална самоуправа је увек и у сваком моменту на располагању русинској националној заједници, да пружи помоћ, било финансијску или логистичку. Данашње откривање спомен бисте Јаши Бакову је један значајан моменат, јер је то био човек који је оставио велики траг у југословенском спорту, и заслужује једну овакву почаст у свом родном месту,” рекао је председник Скупштине Општине Жабаљ Радован Чолић.

Након свечаног чина откривања спомен бисте, у просторијам КУД-а ”Тарас Шевченко” приказан је кратак филм о животу Јаше Бакова.

Подели:
Нема коментара

Постављање коментара није дозвољено