24°

24°

Отворена фабрика ”Мамингер конзервен” у Госпођинцима

Погон за прераду поврћа немачке компаније „Мамингер конзервен“, за чију је изградњу камен темељац положен у марту прошле године, отворен је у Госпођинцима. У новоизграђеној фабрици, која ће бити стационирана на територији општине Жабаљ, прерађиваће се једна трећина откупљеног поврћа.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић поручио је да је област пољопривреде уређена и да функционише све боље, док је председник Покрајинске владе Игор Мировић рекао да је отварање ове фабрике још један од доказа да у Србији постоје услови за развој прерађивачке индустрије.

Председник општине Жабаљ Чедомир Божић изразио је велико задовољство због доласка немачког инвеститора.

”Пре нешто више од годину дана положили смо камен темељац за изградњу фабрике „Мамингер конзервен“, а данас смо присутни на отварању исте, и на овај начин је општина Жабаљ након дугог низа година добила нову фабрику и нова радна места. Највећу захвалност дугујемо управо председнику Александру Вучићу, као и члановима кабинета председника државе, без чије подршке и помоћи данас не би присуствовали отварању ове фабрике. Општина Жабаљ се максимално труди да унапреди привредни амбијент, како би привукла нове инвеститоре и отворили нова радна места, а пример тога је управо и компанија „Мамингер конзервен“,” нагласио је Божић.

Циљ ове фабрике за 2020. годину је повећање броја запослених до 500 радника, као и извоз сировине поред прераде. Изградња фабрике, машине и инфраструктура насеља коштали су око 3,2 милиона евра, док су инвестиције у пољопривреду, које укључују машине и платформе, коштале око 750.000 евра. Укупно улагање у фабрику, чија је површина око 3.000 метара квадратних, износило је око четири милиона евра. Просечан број запослених сезонских радника је 300 у фабрици и на њиви, док је десет стално запослених. „Мамингер“ Србија има више од 2.000 коопераната у Србији, што је више од 10.000 људи у целом ланцу и годишње откупљује 10.000 до 15.000 тона сировине, односно корнишона и спиралне паприке, од тих коопераната.

С обзиром на то да је пољопривреда једна од окосница одрживог развоја општине Жабаљ, из локалне самоуправе су поручили да ће отварање фабрике „Мамингер конзервен“ допринети даљем развоју тржишта пољопривреде и унапредити укупан сектор услуга, који је значајан сегмент и потенцијал привреде у општини.

Подели:
Нема коментара

Постављање коментара није дозвољено