14°

14°

Otvorena fabrika ”Maminger konzerven” u Gospođincima

Pogon za preradu povrća nemačke kompanije „Maminger konzerven“, za čiju je izgradnju kamen temeljac položen u martu prošle godine, otvoren je u Gospođincima. U novoizgrađenoj fabrici, koja će biti stacionirana na teritoriji opštine Žabalj, prerađivaće se jedna trećina otkupljenog povrća.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović poručio je da je oblast poljoprivrede uređena i da funkcioniše sve bolje, dok je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao da je otvaranje ove fabrike još jedan od dokaza da u Srbiji postoje uslovi za razvoj prerađivačke industrije.

Predsednik opštine Žabalj Čedomir Božić izrazio je veliko zadovoljstvo zbog dolaska nemačkog investitora.

”Pre nešto više od godinu dana položili smo kamen temeljac za izgradnju fabrike „Maminger konzerven“, a danas smo prisutni na otvaranju iste, i na ovaj način je opština Žabalj nakon dugog niza godina dobila novu fabriku i nova radna mesta. Najveću zahvalnost dugujemo upravo predsedniku Aleksandru Vučiću, kao i članovima kabineta predsednika države, bez čije podrške i pomoći danas ne bi prisustvovali otvaranju ove fabrike. Opština Žabalj se maksimalno trudi da unapredi privredni ambijent, kako bi privukla nove investitore i otvorili nova radna mesta, a primer toga je upravo i kompanija „Maminger konzerven“,” naglasio je Božić.

Cilj ove fabrike za 2020. godinu je povećanje broja zaposlenih do 500 radnika, kao i izvoz sirovine pored prerade. Izgradnja fabrike, mašine i infrastruktura naselja koštali su oko 3,2 miliona evra, dok su investicije u poljoprivredu, koje uključuju mašine i platforme, koštale oko 750.000 evra. Ukupno ulaganje u fabriku, čija je površina oko 3.000 metara kvadratnih, iznosilo je oko četiri miliona evra. Prosečan broj zaposlenih sezonskih radnika je 300 u fabrici i na njivi, dok je deset stalno zaposlenih. „Maminger“ Srbija ima više od 2.000 kooperanata u Srbiji, što je više od 10.000 ljudi u celom lancu i godišnje otkupljuje 10.000 do 15.000 tona sirovine, odnosno kornišona i spiralne paprike, od tih kooperanata.

S obzirom na to da je poljoprivreda jedna od okosnica održivog razvoja opštine Žabalj, iz lokalne samouprave su poručili da će otvaranje fabrike „Maminger konzerven“ doprineti daljem razvoju tržišta poljoprivrede i unaprediti ukupan sektor usluga, koji je značajan segment i potencijal privrede u opštini.

Podeli:
Nema komentara

Postavljanje komentara nije dozvoljeno