-1°

-1°

Пет година од оснивања Музеја жртава рације

Поводом обележавања пет година рада Музеја жртава рације, меморијално друштво “Рација 1942” из Чуруга, доделило је захвалнице најзаслужнијим институцијама и појединцима за подршку у функционисању Музеја жртвама рације. Овом догађају су присуствовали председник Скупштине Општине Жабаљ Радован Чолић, председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, амбасадор Мађарске Атила Пинтер, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Драгана Милошевић, потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић, мађарски конзул у Суботици Јанош Бабић, као и покрајински секретар за образовање, прописе и националне мањине Михаљ Њилаши.

Обраћајући се са места, где је 1942. године убијено на стотине људи, председник Скупштине Општине Жабаљ Радован  Чолић нагласио је да данашњи дан представља једно сећање које из године у годину гради једно друштво које је спремно да учествује у сигурном утврђењу демократских начела.

“Општина Жабаљ и локална самоуправа ће у складу са могућностима наставити да улажу у очување сећања на трагичне догађаје тог крвавог јануара 1942. године”, истакао је Чолић.

Иштван Пастор нагласио је да је на визији помирења изграђен овај музеј и додао:

“Како окајати кривицу, како задобити опроштај и политички и људски, како започети живот изнова, заједнички живот који ће почивати на праведности и истини. “

Подели:
Нема коментара

Постављање коментара није дозвољено