10°

10°

Последње вести

Посета делегације Општине Жабаљ Словенији

Председник Општине Жабаљ Чедомир Божић, председник СО Жабаљ Радован Чолић, чланови Општинског већа као и директори јавних предузећа: ОНБ ” Вељко Петровић”, ЈКП “Чистоћа” и Водовода посетили су Словенији у оквиру промоције Општине Жабаљ и успостављања сарадње са месним Општинама из ове државе.

Првог дана Чедомир Божић, са сарадницима, посетио је градску кућу у Љубљани и том приликом говорио на отварању уметничке изложбе коју су приредили професори и студенти архитектуре поводом Светског Дана пчела.

Поводом Светског Дана пчела у центру Љубљане, ТО Општине Жабаљ презентовала је тематску рута “Пут сира и меда”, у организацији Општине Љубљана и Клуба професионалних туристичких водича Словеније. Проширена делегација Општине Жабаљ предвођена председником општине обишла је штанд ТО Жабаљ.

Делегација Општине Жабаљ, предвођена председником Општине Чедомиром Божићем, другог дана посете Словенији, обишла је Општину Хрпеље-Козина. Они су, том приликом, разговарали са директором Регионалне развојне агенције “Krasa in Brikonov” Алешом Фурланич и његовим сарадницима. Директор поменуте Развојне аганције представио је спроведене пројекте, финансиране од Европске уније, који се директно односе на развој транзитног туризма као и поспешивање пољопривредних газдинстава. Том приликом, представници Општине Жабаљ, упознали су се са примерима успешно спроведених пројеката, као и са стратегијом развоја на основу стандарда Европске уније.

Делегација Општине Жабаљ, последњег дана боравка у Словенији, обишла је Општину Подчетртек. Делегацију Општине Жабаљ дочекао је председник поменуте Општине, који их је упознао са функционисањем као и са реализованим пројектима који су финансирани из фондова Европске уније. Општина Подчетртек је добила највише средстава у Словенији по глави становника. Она се одликује великом природним богатствима попут великих извора термалних вода. У овој општини се налази једна од најпознатијих терми у Словенији.

”Општина Жабаљ и ТО општине Жабаљ представила је пројекат ”Пут меда и сира” и ”Голфом кроз регион” у самом центру Љубљане, у сарадњи са локалним удружењем које такође представља свој пројекат ”Пут пчеларства”. Други дан посете Словенији искористили смо за посету општини Козина и у сарадњи са представницима Развојне агенције поменуте општине, упознали смо се са низом искустава које је ова општина примењивала у предходном периоду, а за које сматрам да ће бити драгоцени за развој општине Жабаљ. Последњег дана боравка посетили смо општину Подчетртек , а то је управо општина која је на нивоу Словеније привукла највише средстава из фондова Европске уније, све захваљујући оригиналним идејама и пројектима”, рекао је Божић.

Остале вести

Отворена нова читаоница у Чуругу

Председник Општине Жабаљ Чедомир Божић данас је свечано отворио нову библиотеку са читаоницом у Чуругу, која је огранак Општинске народне библиотеке ”Вељко Петровић” из Жабља. Отварањем је задовољен закон који…

Жабаљ | Презентација општине