26°

26°

Последње вести

Нема коментара

Изабран председник Општине Жабаљ

Скупштине општине Жабаљ одржана је у биоскопској сали на којој је конституисана извршна власт. Једногласном одлуком, присутних 19 одборника, изабрани су председник Општине, заменик председника Општине и чланови Општинског већа.…

Посета министра Недимовића општини Жабаљ

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић посетио је Општину Жабаљ. На састанку који је одржан у кабинету  председника Општине Жабаљ, говорило се о пољопривредном развоју као и о многим пројектима који се реализују на овом подручју.

 

Након састанка Недимовић је, уз присуство Покрајинског секретара за пољопривреду Вука Радојевића и  председника Општине Жабаљ, Чедомира Божића, обишао погон за производњу биомасе на органској фарми компаније Глобал Сид у Чуругу и истакао да је то један од примера како треба да се заокружи производња и на много мањим газдинствима.

”И десет до петнаест пута мање фарме могу да имају постројења за производњу биомасе. Министарство ће и кроз ИПАРД програме подржати такве пројекте, јер то не значи само уштеду већ је реч и о екологији”, поручио је Недимовић.

Директор компаније Глобал Сид Саша Витошевић подсетио је да је реч о инвестицији започетој још 2006. године и навео да је у органску производњу млека, са фармом и електранама за биомасу од 1,2 мегавата, укупно уложено 22 милиона евра.

Како је рекао, само постројење за биомасу коштало је 4,3 милиона евра.

”Многи погрешно мисле да електране на биомасу производе само електричну енергију, али треба знати да је пољопривреда један од највећих загађивача животне средине и ово је начин решавања еколошког проблема”, казао је Витошевић.

Покрајински секретар за пољопривреду Вук Радојевић рекао је да покрајински секретаријат подстицајним мерама жели, као и републичко министарство, да оснажи органску производњу.

”Ове године смо три пута повећали средства за контролу и сертификацију органске производње, али смо омогућили и повољне аранжмане за набавку специјалне механизације потребне произвођачима у овој области аграра”, истакао је Радојевић.

Председник општине Жабаљ Чедомир Божић најавио је да ће и локална самоуправа подржавати компаније које желе да улажу у пољопривреду попут фирме Глобал Сид.

“Општина Жабаљ је упорним радом успоставила високе стандарде развојне политике. Показатељи  наших настојања су потенцијални инвеститори који  свакодневно посећују нашу општину зато што испуњавамо најзахтевније услове у погледу инфраструктуре и ажурне администрације. Глобал Сид представља окосницу пољопривредног развоја не само у нашој Општини већ и на целом подручју Србије па чак и Европе. Поносни смо што можемо да се похвалимо изузетном сарадњом са Глобал Сидом, а такав вид функционисања је прави репер са успех. Наставићемо да безрезервно подржавамо ову компанију у њеном развоју што засигурно поспешује запослење и стварање нових услова за економски развој наше општине” закључио је Божић.

Компанија Глобал Сид је лидер у производњи органског млека у Европи са приближно 1000 крава које дају 18 хиљада литара млека месечно, односно седам и по милиона годишње.

Извор: Танјуг

Фото: Мирко Осадковски

Остале вести

Изабран председник Општине Жабаљ

Скупштине општине Жабаљ одржана је у биоскопској сали на којој је конституисана извршна власт. Једногласном одлуком, присутних 19 одборника, изабрани су председник Општине, заменик председника Општине и чланови Општинског већа.…

Председник Општине и Покајинска секретарка за културу отворили Сабор културног стваралаштва

Сабор културног стваралаштва отворен је данас у дворишту Општинске народне библиотеке „Вељко Петровић“ у Жабљу. Културни догађај, који се састоји од три фазе, отворили су Покрајински секретар за културу, јавно…

Бесплатни мамографски преглед за жене у општини Жабаљ

Председник Општине Жабаљ Чедомир Божић састао се са помоћником покрајинског секретара за здравство др Снежаном Бојанић, кад је договорено да жене из општине Жабаљ добију прилику за бесплатну мамографију, уз…

Жабаљ | Презентација општине