16°

16°

Poseta poslovnom sistemu “Global Seed”

Delegacija Opštine Žabalj, boravila je danas u Čurugu, gde su obišli poljoprivredno preduzeće “Budućnost” koje posluje u okviru poslovnog sistema “Global Seed”. Njihov domaćin bio je Saša Vitošević, generalni direktor poslovnog sistema i Jovan Popović, pomoćnik generalnog direktora za proizvodnju. U prijateljskom razgovoru, Saša Vitošević je članovima delegacije ukratko ispričao istorijat kompanije, čime se ona bavi kao i  strategiju razvoja. U okviru poslovnog sistema, posluje i najveća farma muznih krava na Balkanu. Sa negde oko 2400 grla, ova farma isporučuje Imleku 18 tona organskog mleka svaki dan, koje se na tržištu pojavljuje pod nazivom “Bello Organic”. Biljnu proizvodnju u Čurugu ostvaruju na nekih 1700 Ha, a proizvodi dobijeni na ovim površinama takođe su organski i oni se pretežno koriste u ishrani krava na farmi.

Vizija poslovnog sistema jeste da  preraste u najveću organsku farmu krava u Evropi. Kako bi zaokružili svoj proizvodni ciklus, pored farme, u Čurugu se nalazi i mešaona organske stočne hrane “Opulent”, kao i postrojenje za bio gas. Bio gas dobijen od biljnih ostataka sa farme, koristi se za proizvodnju električne energije, te ovakav način dobijanja električne energije spada u kategoriju “obnovljivih izvora energije”. Trenutno su fazi proširenja kapaciteta postrojenja za bio gas, a kada radovi budu gotovi, kapacitet proizvodnje električne energije biće udvostručen. Pored proširenja postrojenja za bio gas, “Global Seed” namerava da izgradi farmu organskih pilića i koka nosilja u Gospođincima, gde će se proizvoditi organska jaja i organsko pileće meso.

Predsednik Opštine Žabalj Čedomir Božić zahvalio se domaćinima na srdačnom i domaćinskom prijemu. Božić je rekao da privatizacija poljoprivrednih dobara u Čurugu i Gospođincima od strane “Global Seed-a” predstavlja primer uspešne privatizacije. Nekada posrnula poljoprivredna dobra danas su na zdravim i stabilnim nogama. “Budućnost” iz Čuruga prošlo je put od firme pred zatvaranjem, do najvećeg proizvođača organskog mleka u ovom delu Evrope. Lokalna samouprava će i dalje sarađivati sa “Global Seed-om” na razvoju i proširenju kapaciteta organske proizvodnje u našoj opštini, jer je ona izuzetno bitna za ekonomski razvoj sredine u kojoj živimo, podvukao je Božić.

Delegaciju Opštine Žabalj, činili su predsednik Opštine Čedomir Božić, članovi opštinskog Veća, predstavnici Mesne zajednice Čurug i direktori Javnih preduzeća sa teritorije opštine.

 

Podeli:
Nema komentara

Napišite komentar