32°

32°

Превенцијом у борби против рака грлића материце

Дом здравља Жабаљ у сарадњи са Општином Жабаљ,  због повећаног броја жена оболелих од карцинома грлића материце, спроводи акцију превенције и раног откривања ове болести. Директор Дома здравља др Никола Дукић у вези са овом акцијом истиче да је превенција најбитнија у борби против ове малигне болести:

 

 

Циљ акције је да се позову жене које нису никада или дужи временски период биле на гинеколошком прегледу. На овај начин се предупређује превенција настанака карцинома и подиже свест жена о потреби за редовним гинеколошким прегледима. Током 2017. године лекари  Дома здравља Жабаљ обавили су 540 прегледа грлића материце. Откривено је пет ново оболелих жена са развијеним стадијумом карцинома, као и четрдесет три жене са цервикалном дисплазијом ( промена на грлићу из које након неког времена настаје карцином), казао је Дукић, напоменувши да сваки рано откривени карцином или цервикална дисплазија је готово 100% излечива, а како болест напредује проценат излечења се смањује.

Дом здравља Жабаљ ће у сарадњи са Општином Жабаљ наставити да организује акције на ову тему, као и низ едукативних предавања, у циљу подизања свести грађана о сопственом здрављу.

 

Подели:
Нема коментара

Постављање коментара није дозвољено