18°

18°

Светосавским вечерима прослављен први српски просветитељ

Поводом обележавања Дана Светог Саве, Општина Жабаљ je у суботу 25.01.2020. организовала “Светосавски концерт народних игара”, у којем су учествовала сва културно-уметничка друштва из целе општине, као и Етно група “Василис” из Ђурђева. Публика је уживала у наступима младих фолклориста и аплаузима их подржавала, показавши да су спремни да подрже младост општине Жабаљ.

Дан касније, у недељу 26.01.2020. године, у оквиру ”Светосавских дана” Општина Жабаљ и Црквено управни одбор Жабаљски организовали су велику Свечану академију, у позоришној сали Дома културе у Жабљу.

Том приликом, председник Општине Чедомир Божић поручио је присутнима да локална самоуправа, црква и грађани заједништвом могу да допринесу очувању и јачању православне вере, културе, традиције и језика српског народа.

” Савиндан нас окупља, подсећа, национално уздиже и буди као ни један други. Вечерашња свечаност је показатељ да смо на путу Светосавске промисли, која нас недвосмислено учи да државно – правна и духовна традиција једног народа иду руку под руку. Причајући о Светом Сави, српски народ се одржава и препознаје у целом православном и хришћанском свету. Мало је народа који се могу подичити таквим националним светитељем, као што се наш народ може поносити Светим Савом, личношћу чији се дух и дело вековима прославља и уздиже у народном колективном памћењу. Наша синергија са црквом је одредница коју желимо да оснажујемо, ширимо и уздижемо. Животно дело Светог Саве представља трајно цивилизацијско и просветитељско наслеђе, које подсећа да су улагање и брига о младима, сигуран пут ка изградњи бољег и напреднијег друштва. Негујући успомену на Светог Саву, који је пре осам векова поставио темеље савременом школству и другим друштвено-хуманитарним областима, свим ђацима, професорима и запосленима у школама честитам школску славу-Светог Саву,” рекао је председник Општине Жабаљ Чедомир Божић.

Општина Жабаљ, сваким даном све више настоји да омогући достојне образовне услове, како би учитељи, наставници и професори  могли на прави начин да преносе знање нашим младим нараштајима. Локална самоуправа ће и у будуће настојати да подржава, али и да учествује у многим пројектима који имају за циљ образовање и културно уздизање наше заједнице.

 

Подели:
Нема коментара

Постављање коментара није дозвољено