20°

20°

Последње вести

Бесплатни мамографски преглед за жене у општини Жабаљ

Председник Општине Жабаљ Чедомир Божић састао се са помоћником покрајинског секретара за здравство др Снежаном Бојанић, кад је договорено да жене из општине Жабаљ добију прилику за бесплатну мамографију, уз сарадњу са Домом здравља Жабаљ.

Општина Жабаљ  је прва општина у Војводини у коју ће доћи друго, новокупљено возило са мамографом, ради наставка пилот пројекта „Прва мамографија“ под слоганом „Бори се као жена“. Пилот пројекат финансира Покрајинска влада, а реализује Клинички центар Војводине, док његову успешност прате Институт за јавно здравље Војводине и Институт за онкологију Сремска Каменица. Пројекат обухвата прегледе жена руралних средина у општинама где не постоји мамограф. У општини Жабаљ покретни мамограф биће постављен најпре у Жабљу од 5. октобра, а циљна група су жене од 45 до 49 година. Снимање је бесплатно, није потребна здравствена књижица, једино лична карта, или неки други лични документ.

Према речима помоћника Покрајинског секретара за здравство др Снежане Бојанић, ово је други покретни мамограф у Војводини који је потпуно опремљен, а за чију куповину је Покрајинска влада издвојила око 16 милиона динара.

„Циљ пројекта је да се убрза сама процедура и скрати време чекања од момента откривања тумора до саме операције. Код нас је тај период сада два месеца, у свету пацијент чека 45 дана, а ми смо поставили јасан циљ – 35 дана. Томе тежимо, јер од тренутка сазнања о некој дијагнози  породица пацијента и сам пацијент преживљавају трауму, и ми желимо да то време скратимо и убрзамо. Повезали смо све службе од домова здравља, Савета месних заједница до Клиничког центра Војводине и Института за онкологију у Сремској Каменици. Желимо да сутра овај модел буде стандард и да када је налаз позитиван пацијенткиња без заказивања одради све налазе које је потребно како би хирург могао да ради операцију или одредио даље лечење“, рекла је др Бојанић и додала да ће свака жена која буде урадила мамограф добити свој налаз код изабраног лекара, а уколико се примети нешто сумњиво, пацијенткиња ће одмах бити позвана телефоном.

О томе зашто је важна прва мамографија и о значају превентивних прегледа заинтересоване жене из Жабља  ће бити у прилици да чују на предавању које ће 24. септембра у 10.00 часова одржати др Снежана Бојанић, према чијим речима се мамографија ради тек после 40 године.

„Код жена до 40 године ради се ултразвук, а тек после 40 године мамографија. Зато се пројекат и зове Прва мамографија, јер жена у том периоду од 41 до 49 треба да уради своју прву мамографију и то је наша циљна група, али ми, наравно, нећемо одбити никог. У Војводини живи 289 хиљада жена. У 2017. години урађено је само 18 хиљада мамографија, од тих 18 хиљада само пет хиљада жена је дошло само од себе без позива. Одзив жена је девет одсто, а сматра се да је неки скрининг било које болести ефикасан ако се одазове 75 одсто становништва на одређену болест. Зато ми желимо да на предавању укажемо на значај мамографије, да едукујемо жене о врстама тумора, о томе како се ради мамографија и о томе зашто је важно да је ураде баш сада“, изјавила је др Бојанић.

Покретни мамограф биће прво позициониран испред Дома здравља у Жабљу, а потом  испред здравствене станице Чуруг. Жене које желе да ураде своју прву мамографију могу се пријавити за преглед од 21. септембра медицинским сестрама својих изабраних лекара.

Остале вести

Укинута ванредна ситуација у општини Жабаљ

На основу Закључка Штаба за ванредне ситуације Општине Жабаљ, председник Општине Жабаљ Урош Радановић донео је Одлуку о укидању ванредне ситуације за целу територију општине, због ширења епидемије заразне болести…

Жабаљ | Презентација општине