Последње вести

ЦЕНТРАЛНО ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ГОДИШЊИЦЕ РАЦИЈЕ У ЖАБЉУ

У храму преноса моштију Светог Николаја у Жабљу, данас је одржан парастос невиним жртвама рације у Бачкој. Парастос је служио епископ Бачки др Иринеј. Након парастоса, на платоу испред зграде оштине одржан је помен настрадалима у рацији. На помену су говорили председник општине Жабаљ Чедомир Божић и председник Покрајинске владе Игор Мировић.

„На данашњи дан, пре 76 година, окупатор је отпочео крвави пир, незапамћен на овим просторима. Под изговором „Рације“, на најбруталнији начин убијани су невини људи, жене, деца стари и немоћни. Страдали су само зато што су друге нације, вере“ рекао је Божић. Одајући пошту жртвама, Божић је рекао да као што се знају имена жртава, знају се и имена злочинаца, тако да терет савести не можемо приписати једном народу.

Након говора Божића и Мировића положени су венци на спомен плочу, која се налази на фасади зграде општине. Испред Покрајинске владе, венац је положио предсеник Покрајинске владе Игор Мировић, док су испред општине Жабаљ венац положили председник Скупштине општине Радован Чолић и заменик председника Скупштине општине Милица Виславски.

У Музеју жртава рације у Чуругу, председник скупштине општине Жабаљ Радован Чолић, присуствовао је комеморативном скупу које је организовало меморијално друштво „Рација 1942“. Комеморативном скупу у Чуругу, присуствовао је и председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор.

У Жабљу,04.01.2018.

Служба за односе с јавношћу

  

Остале вести

Почела реконструкција крова на згради предшколске установе у Жабљу

На згради објекта „Мудра сова“ у оквиру Предшколске установе „Детињство“ у Жабљу започета је реконструкција крова. У оквиру пројекта, постоје четири целине, а то су реконструкција објеката, набавка опреме за…

Општински штаб за ванредне ситуације донео Наредбу о измени Наредбе

Оштински штаб за ванреде ситуације је, на основу Уредбе о допуни Уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести COVID-19 (“Службени гласник РС” бр. 138/2020), на ванредној седници штаба…

Жабаљ | Презентација општине