Последње вести

Дан општине у знаку новог “Музеја” и “Дома културе”

Општина Жабаљ обележила је Дан општине – Митровдан отварањем Дома културе у Чуругу, који је обновљена некадашња биоскопска сала. Митровданску награду за постигнуте изузетне резултате у области привреде добила је компанија „Глобал сид“ из Чуруга, која је изградила ново биогасно постројење и на тај начин допринела очувању животне околине и биодиверзитета, док је Митровданску повељу за изузетне резултате у области јавне безбедности добила Полицијска станица Жабаљ. Захвалницу за постигнуте изузетне резултате у области друштвено-хуманитарног рада заслужило је Пољопривредно газдинство Салонски из Госпођинаца. Члан Општинског већа за образовање Лазар Чонкић уручио је награде најбољим ученицима општине, односно ђацима генерације Огњену Богдановићу из Средње школе „22. октобар“ из Жабља, Кристини Пајић из Основне школе „Милош Црњански“ такође из Жабља, Луки Вуковићу из Основне школе „Ђура Јакшић“ из Чуруга и Оливери Блажевић из Основне школе „Жарко Зрењанин“ из Госпођинаца.

Свечану академију извођењем химне Србије „Боже правде“ отворила је позната певачица изворне музике и овогодишња представница Србије на Такмичењу за песму Евровизије Даница Крстић. Уследио је кратак филм о ефикасности локалне самоуправе и реализованим пројектима, а најављени су и нови пројекти, које је Општина Жабаљ испланирала за будући период.

Поручили су да креативни тим стручних људи константно ради на планирању и реализацији нових пројеката. У плану је да се у току следеће године обнове и реконструишу сви дечји паркови на подручју општине, а Жабаљ ће добити атрактиван дечји „Европа-парк“. Изглед парка Европа биће оригиналан, а пружиће деци ужитак и одмор за њихове родитеље. Циљ је да се представе најпопуларнија инфраструктурна здања Европе у облику елемената, где ће се деца играти и притом учити о европским културним вредностима. Локална самоуправа жели да омогући грађанима да се уређивање њиховог парка природе не разликује од таквих места у великим градовима. С обзиром на то, у оквиру Парка природе „Стара Тиса“ у Чуругу биће реализован пројекат Чурушког кеја на Тиси, који ће поред уређеног простора за шетњу, поседовати и делове за спорт и рекреацију, који ће се састојати од тениских терена, терена за кошарку и терена за фудбал. Цела та област биће осветљена и самим тим, пружиће могућност ноћне шетње и рекреације, уз обалу Старе Тисе.

Председник Општине Жабаљ Чедомир Божић подвукао је успехе из протекле године, као што су нова радна места, која су један од приоритета рада локалне самоуправе.

„Наша Општина са посебном пажњом гледа на развој пољопривредне производње, а побољшање и унапређење развоја општине и животног стандарда пољопривредника је наш приоритет. Трудимо се  да направимо јединствену стратегију на основу које бисмо обезбедили све неопходне услове за боље функционисање ове привредне гране на овом подручју“, рекао је Божић, додајући да је све то само део онога што та локална самоуправа има намеру да уради, како грађани не би живели у веку иза, већ у веку испред.

 

Све присутне одушевили су наступи плесне трупе „Уна сага Сербика“ из Београда, која је позната по кореографијама које спајају традиционалан и модеран плес, а које су употпунили визуелни ефекти који су улепшали целокупан програм. Наступио је гудачки квартет „Мистик чело“, који је пратио монологе глумица Народног позоришта у Приштини Тамаре Томановић и Јелене Орловић, уз песму „Ово је Србија“ у извођењу жабаљског хора „Пасторала“, а ученице жабаљске Средње школе „22. октобар“ рецитовале су стихове из збирке песама Десанке Максимовић „Тражим помиловање“.

Дан општине Жабаљ најпре је традиционално уприличен сечењем славског колача у просторијама Општине, а након тога, „Митровданска поставка експоната“ отворена је у Галерији Општинске народне библиотеке „Вељко Петровић“ у Жабљу.

Општина Жабаљ приредила је Свечану академију која стаје раме уз раме са највишим таквим свечаностима у држави, што су потврдили сви присутни званичници, који су сагласни да је Општина Жабаљ дала задатак осталим локалним самоуправама, због успешне реализације многобројних важних пројеката, али и најаве подухвата који треба да допринесу даљем напретку и развоју локалне заједнице. Усмерени су ка грађењу што ефикасније социјалне политике, а поручују да, својим развојним активностима, имају план за модернизацију и унапређење животних стандарда и најављују да ће наредна година бити година све бржег развоја за ту општину.

М.Рашић

Остале вести

Одржана седма седница СО Жабаљ

Седма по реду седница Скупштине општине Жабаљ одржана је данас у великој сали зграде локалне самоуправе, а присутно је било 18 одборника. На дневном реду било је доношење Одлуке о…

Жабаљ | Презентација општине