10°

10°

Последње вести

Интервју Чедомира Божића за пословни магазин ”CORD”

Председник Општине Жабаљ Чедомир Божић говорио је за “CORD” – најутицајнији пословни магазин на енглеском језику у Србији и региону на тему унапређења пословања коришћењем нових технологија. О чему је председник Општине говорио за поменути магазин прочитајте у наставку:

CORD:

У којим још областима рада локалне управе планирате да унапредите пословање коришћењем нових технологија?

Општина Жабаљ је веома транспарентна у свом функционисању, трудимо се да сваким даном унапређујемо наше делатности које су прописане Статутом општине, пре свега поштујући законе и основна начела функционисања једне локалне самоуправе. Наше настојање у вези са поменутим заснива се на модернизацији наше управе путем различитих дигиталних алата који омогућују лакши рад службеника и приступачност информацијама од јавног значаја опште јавности. Поред одређених сегмената, када је у питању електронска управа, интегрисали смо јединствен софтвер у нашу званичну веб платформу који омогућује грађанима да буду у директној комуникацији са председником Општине, као и са свим  одељењима Општинске управе како би се проблеми грађана, као и различита административна питања, решавала што ефикасније, брже и концизније. У смислу бољег функционисња Општинског већа, а на основу Статута Општине, дизајнирали смо под сајт општине који се искључиво односи на рад Општинског већа, организацију електронских седница и прављења јединствене електронске базе целокупног материјала који се односи на правне акте, активности и остале информације које су неопходне за функционисање извршне власти.

Службеници Општине Жабаљ редовно похађају различите едукативне семинаре у домену области које обављају и самим тим модернизују своје знање и иста примењују у свом профсионалном раду.

На завршетку 2018.Влада Србије остварила је још један велики „дигитални циљ“- потпуну примену еЗуп информационог система у целој држави, односно укључивање свих јединица локалне самоуправе у тај систем. Каква су ваша искуства и какве бенифите грађани ваше општине остварују захваљујући размени података по службеној дужности?

Овај информациони систем је значајан за наше ефикасно функционисање зато што се размена података свих органа јавне управе врши електрински, што је велики корак у аутоматизовању административних поступака, што значи да наши грађани кроз бржи и ефикаснији рад наших органа једноставније и без чекања у реду могу да регулишу своју обавезе у административном смислу.

Само укључивање у наше функционисање овог информационог система, је процес који захтева обуку службеника за коришћење истог, што је велики бенефит за саме запослене у смислу њиховог усавршавања, а у вези са модерном електронском управом. У имплементацији “eZup” безрезервну помоћ пружа Министарство државне управе и локалне самоуправе кроз различите обуке за запослене, и које континуирано прати примену уредбе о прибављању и уступању података о чињеницама.

Тежак процес у смислу примене овог информационог система се односи на информисање грађана о свим бенефитима, као и коришћењу ових електронских услуга. Ми се трудимо да различитим методама попут јавног информисања путем званичног сајта општине, као и директним путем упућујемо грађане на електронску управу како би на што бржи и ефикаснији начин добили оно што им је потребно.

Утисци грађана који су већ користили овај систем су позитивни, али мишљења сам да треба још много радити како би имплементација овог система била коришћена у правом смислу те речи.

Остале вести

Одржана седма седница СО Жабаљ

Седма по реду седница Скупштине општине Жабаљ одржана је данас у великој сали зграде локалне самоуправе, а присутно је било 18 одборника. На дневном реду било је доношење Одлуке о…

Жабаљ | Презентација општине