Последње вести

Нема коментара

Матица српска и Општина Жабаљ потписале Протокол о сарадњи

Председник Општине Жабаљ Урош Радановић и Председник Матице српске проф. др Драган Станић потписали су Протокол о сарадњи. Протокол је закључен на обострану жељу и интерес, ради унапређења квалитета књижевног,…

Одборници Општине Жабаљ посетили европске институције у Бриселу

Одборници Скупштине општине Жабаљ, предвођени председником Скупштине Радованом Чолићем, као и још неколико представника општине боравили су у Бриселу у оквиру дводневне посете Европском парламенту и Комитету региона Европске уније. Циљ посете био је да се изблиза упознају са радом европских институција, где су имали прилике да чују какве су могућности финансирања пројеката на локалном нивоу.

Председник СО Жабаљ Радован Чолић нагласио је да ће тежити да све што су видели током посете, пренесу и на рад локалне самоуправе.

„Ово је веома значајна радна посета, коју смо искористили да се информишемо о моделу и самој изради пројеката по стандардима Европске уније. Веома битан сегмент посете су свакако адресе и контакти европских фондова, које смо добили, а на које можемо релевантно да конкуришемо“, рекао је Чолић.
Они су у оквиру првог радног дана у Бриселу посетили Европски парламент, где су након обиласка међународне организације са наднационалним обележјима присуствовали предавањима на којима су се упознали о структури функционисања Европске уније. Представници парламента говорили су о тој институцији, која заједно са саветом Европске уније, по њиховим речима, чини једну од најмоћнијих законодавних тела на свету. По завршетку предавања, у интерактивном разговору одборника и представника Европског парламента било је речи о економским питањима, као и о основним вредностима које се заснивају на поштовању мира, демократије, слободе, једнакости, правде и владавине права. Посетили су и Музеј европске историје, где су имали прилику да виде детаље свих декада развоја, које укључују и југословенску и српску историју.
Домаћин посете била је Канцеларија Војводине у Бриселу, чији шеф Срђан Мачкић каже да су општине један од носилаца развоја, па је неопходно да доносиоци одлука разумеју могућности које пружају европски фондови.

„Једна од улога Канцеларије Војводине у Бриселу је пружање подршке свим субјектима из Војводине који желе да се упознају са могућностима сарадње са еверопским институцијама, те је стога ова посета веома значајна“, подвлачи Мачкић.

У другом дану посете, одборници су посетили Комитет региона Европске уније. Та институција Европске уније бави се областима као што су економија и социјална кохезија, трансевропска мрежа саобраћаја, енергетика и телекомуникације, здравствена заштита, образовање, омладина и култура, политика запошљавања, социјална политика, животна средина, стручно образовање и саобраћај. Одборници су се тада на приређеној сесији, коју су организовали запослени у Комитету региона, упознали са циљем и мисијом која се огледа у унапређењу законодавства ЕУ кроз експертизу представника локалних и регионалних власти и приближавање уније грађанима.

Након завршеног радног дана у Комитету региона, представници општине Жабаљ посетили су и амбасаду Републике Србије у Бриселу. Примио их је заменик шефа мисије Републике Србије при Европској унији, министар саветник Милош Тодоровић, који је у свом образлагању улога и задатака мисије Републике Србије при ЕУ истакао да је ова мисија канал комуникације у питањима усклађивања спољне политике Републике Србије са заједничком спољном и безбедносном политиком Европске уније, односно питањима придруживања Републике Србије декларацијама, изјавама и одлукама. Он је истакао да је од посебног значаја у раду мисије припрема и реализација посета државних делегација на највишем нивоу, а ова мисија спроводи све неопходне активности у оквиру дијалога о нормализацији односа Републике Србије и Приштине, који се води уз посредовање високих представника за заједничку спољну и безбедносну Европску унију.


Жабаљске одборнике интересовало је који су то најзначајнији проблеми са којима се сусреће Република Србија у оквиру овог процеса европских интеграција, те су посету седишту ЕУ завршили упознавањем са тим подацима.

Остале вести

Матица српска и Општина Жабаљ потписале Протокол о сарадњи

Председник Општине Жабаљ Урош Радановић и Председник Матице српске проф. др Драган Станић потписали су Протокол о сарадњи. Протокол је закључен на обострану жељу и интерес, ради унапређења квалитета књижевног,…

Потписани уговори о финансирању спортских клубова и удружења

Председник Општине Жабаљ Урош Радановић уручио је уговоре о финансирању спортским клубовима и удружењима, заједно са чланом Општинског већа за спорт Зораном Шолајом и председником Спортског савеза општине Жабаљ Урошем…

Предлог Одлуке о ребалансу буџета 2021.год.

Позив за јавну расправу – Одлука о ребалансу буџета за 2020. год. Предлог Одлуке о првом ребалансу буџета општине Жабаљ за 2021. год. Програм јавне расправе – Одлука о ребалансу…

Жабаљ | Презентација општине