Последње вести

Нема коментара

Матица српска и Општина Жабаљ потписале Протокол о сарадњи

Председник Општине Жабаљ Урош Радановић и Председник Матице српске проф. др Драган Станић потписали су Протокол о сарадњи. Протокол је закључен на обострану жељу и интерес, ради унапређења квалитета књижевног,…

Ретроспектива општине Жабаљ за 2020. годину

Општина Жабаљ је у 2020. години остварила многе успехе. Упркос неповољној епидемиолошкој ситуацији, сачувано је здравље грађана, као и привреда, уз уложен велики труд локалне самоуправе. У 2020. Општина Жабаљ добила је и новог председника, након осам година. Крајем октобра, на ту функцију ступио је Урош Радановић, који је мандат започео на темељима стабилних финансија.

„Увек потенцирам да ми је почетак мандата доста олакшан тиме што ми је мој претходник, господин Чедомир Божић, оставио стабилне финансије, што је предуслов за нормално функционисање и развијање локалне самоуправе. Упркос тешкој ситуацији у времену пандемије, очекујем да и ову годину завршимо са суфицитом, што ће бити трећа година заредом како Општина Жабаљ остварује веће приходе него расходе и могу да потврдим да, упркос непланираним трошковима у вези с пандемијом, неће бити окрњене капиталне инвестиције, а све што је испланирано, биће реализовано“, подвукао је Радановић.

Година која се данас завршава започела је редовним улагањима, попут санације паркета у спортској хали у Жабљу, крајем јануара, а онда је у фебруару почело комплетно реновирање Основне школе „Жарко Зрењанин“ у Госпођинцима. На самом почетку марта, локална самоуправа добила је средства од Владе Републике Србије, за реконструкцију објекта „Мудра сова“, у оквиру Предшколске установе „Детињство“.

Међутим, онда је проглашено ванредно стање због пандемије, а локална самоуправа је своје активности усмерила ка борби против вируса, како би заштитила најпре здравље грађана, а затим и локалну привреду. Општина Жабаљ је оформила волонтерски центар, са око стотину волонтера, који су свакодневно били на услузи грађанима који су били у изолацији, а подељено је и више од 6.000 пакета пензионерима и угроженим грађанима.

Локална самоуправа без проблема испунила сва очекивања и обавезе према својим суграђанима, а број незапослених је смањен. Постигнута је значајна финансијска стабилност, с обзиром на то да су реализоване све обавезе, односно сви трошкови су плаћени на време, и оне обавезе које су преузете пре 15. марта. Ни у једном тренутку није дошло до проблема у функционисању локалне самоуправе, а важно је и напоменути позитивну статистику Националне службе за запошљавање за април месец, која је показала смањен број незапослених у општини Жабаљ, за тридесетак грађана. Помоћ у виду хуманитарних пакета намирница и хигијенских средстава добили су сви којима је била потребна, а разматра се и формирање сталног волонтерског центра, чији би чланови били на располагању суграђанима у многим ситуацијама, јер се таква пракса показала одлично током ванредног стања.

Од марта, Општина је почела да помаже Дому здравља, а та сарадња и даље свакодневно траје. Локална самоуправа је најпре помогла оспособљавање ковид амбуланте за одрасле, а онда и за децу, односно цела ковид зона измештена је ван зграде Дома здравља, тако да ковид пацијенти немају контакт са осталим пацијентима. Осим тога, кад је почела зима, оспособљена је и монтажну чекаоницу са грејањем, како пацијенти не би чекали ред на хладноћи.

За време пандемије, локална самоуправа помогла је и привредницима, у два наврата. Они који су претрпели штету у пословању добили су од локалне самоуправе по 20.000 динара по запосленом, најпре у мају, а онда и у октобру. Уколико се деси да поново дође до затварања услужних објеката, локална самоуправа ће наћи начин да им помогне, као и претходна два пута, тврди председник општине.

Када се ситуација у вези с вирусом стабилизовала, у јуну је завршено комплетно реновирање госпођиначке основне школе, на лето су завршени и радови на реконструкцији водоводне мреже у Улици Ђуре Јакшића у Чуругу, дужине око километар и по, чија је укупна вредност више од 22 милиона динара, од чега је око 80 одсто финансирао Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство, а остатак локална самоуправа. Започета је и прва фаза пројекта, који је веома битан за грађане и који дуго очекују. Реч је о изградњи фабрика воде, како би грађани добили квалитетну пијаћу воду. Прошле и текуће године санирани су локални путеви, а уз помоћ Покрајинске владе, комплетно је реконструисано неколико улица у Жабљу и у Чуругу. Како најављује председник општине, и у години која следи, биће реконструисано још неколико улица у општини, а план је да у периоду од наредне три до четири године буде реконструисано око 80 одсто саобраћајница на територији општине, како би и на тај начин био побољшан квалитет живота грађана.

Почетком септембра уређени су атарски путеви и то цементном стабилизацијом. Онда је уследио октобар, кад је Општина Жабаљ добила новог председника, који је мандат започео посетама школама и библиотеци, договарајући се са директорима тих установа о даљем улагању у образовање и инфраструктуру поменутих објеката. Уследила је и додела митровданских награда, поводом Дана општине. Митровданску награду добио је Дом здравља Жабаљ, због изузетне пожртвованости током пандемије, повељу је добило ДОО „Чакара промет“ из Ђурђева, чији су власници обезбедили маске, рукавице и дезинфекциона средства за волонтере и оне којима је то било најпотребније, а захвалницу је добило Удружење „Креативна радионица Госпођинци“, чије су чланице шиле заштитне маске, кад их у апотекама није било.

У новембру месецу, Општина Жабаљ подигла је културу на још виши ниво, тако што је пуштен у рад веб-сајт „Е култ“, на веб-адреси www.e-kultzabalj.rs.  На „Е култу“ налазе се сви подаци о културном животу општине, укључујући удружења, манифестације, музеје, споменике, цркве, као и све најновије информације о јавним конкурсима из области културе. Крај године обележио је завршетак реконструкције објекта „Мудра сова“ у Жабљу, за шта су средства добијена пре проглашења ванредног стања, затим је отворена дечја ковид амбуланта, а након тога, локална самоуправа обезбедила је новогодишње пакетиће за малишане из предшколских установа из сва четири места у општини. Иако су ове године, због пандемије, за малишане изостале зимске манифестације хуманитарног карактера, локална самоуправа се потрудила да им улепша новогодишње празнике.

Кад су у питању планови за наредну годину, они су започели седницом Скупштине општине Жабаљ, која је одржана 9. Децембра, а на којој је изгласан буџет за следећу годину. На основу буџета, утврђен је оквир подстицајне социјалне политике општине Жабаљ.

„Радом ћемо превазићи оно што нас очекује у наредном периоду, а одговорност је оно што имамо према грађанима наше општине. Залагаћу се да општина Жабаљ настави путем просперитета, на ком ће грађани бити на првом месту, а такође наставићемо да радимо на пројекту Стратегије одрживог развоја општине Жабаљ, чији је циљ да до 2030. године Општина Жабаљ добије статус еколошке општине“, поручио је председник Општине Урош Радановић.

Као један од најбитнијих пројеката за наредну годину, Општина Жабаљ истиче оснивање Омладинског центра, који ће имати циљ да помаже младим људима, у смислу усавршавања и покретања сопственог приватног бизниса. Сврха функционисања Омладинског центра биће и укључивање младих у друштвени живот, односно њихово учешће у доношењу одлука, што је корисно и за младог појединца и за читаву локалну заједницу. Учешће ће се заснивати на томе да млади имају право, средства, простор, прилику и подршку за учешће у активностима, а њихов утицај на доношење одлука допринеће изградњи бољег друштва. У оквиру центра, млади пољопривредници имаће прилику да се образују у смислу припреме јавних конкурса, како на покрајинском и републичком, тако и на међународном нивоу. Активности које ће се свакодневно спроводити подразумевају и волонтеризам, учешће у разним облицима неформалног образовања, вршњачку едукацију, као и пројектне активности.

Остале вести

Матица српска и Општина Жабаљ потписале Протокол о сарадњи

Председник Општине Жабаљ Урош Радановић и Председник Матице српске проф. др Драган Станић потписали су Протокол о сарадњи. Протокол је закључен на обострану жељу и интерес, ради унапређења квалитета књижевног,…

Потписани уговори о финансирању спортских клубова и удружења

Председник Општине Жабаљ Урош Радановић уручио је уговоре о финансирању спортским клубовима и удружењима, заједно са чланом Општинског већа за спорт Зораном Шолајом и председником Спортског савеза општине Жабаљ Урошем…

Предлог Одлуке о ребалансу буџета 2021.год.

Позив за јавну расправу – Одлука о ребалансу буџета за 2020. год. Предлог Одлуке о првом ребалансу буџета општине Жабаљ за 2021. год. Програм јавне расправе – Одлука о ребалансу…

Жабаљ | Презентација општине