Последње вести

Стигао покретни мамограф за бесплатно снимање

Покретни мамограф постављен је данас у дворишту Дома здравља у Жабљу. До сад се на преглед јавило 450 жена и биће постављен док буде заинтересованих за преглед. Мамограф ће бити стациониран у дворишту Дома здравља Жабаљ, док буде заинтересованих,  где ће грађани Жабља, Ђурђева и Госпођинаца бити у прилици да одраде преглед,  након чега се сели у Чуруг. Покретни мамограф  за циљ има да женама из руралних средина омогући  преглед у њиховој близини, а мамограф представља безбедну методу.

Пилот пројекат „Прва мамографија“ под слоганом „Бори се као жена“  коју финансира Покрајинска влада, а реализује Клинички центар Војводине, данас је започет у Жабљу. Жене из општине Жабаљ од данас су у прилици да се прегледају на покретном мамографу, потпуно бесплатно и без здравствене књижице.

Како наводи директор Дома здравља Жабаљ др Никола Јакшић, предвиђено је да се у једном дану обави 21 преглед. Он каже да су најчешћи узроци рака дојке генетски, али повећан ризик имају жене које добију менструацију пре 12. године и престанак менструације после 50. године. Употреба контрацептивних средстава, гојазност, рађање после 30. године и недојење такође су  фактори ризика.

“Најбоља превенција је промена стила живота, без дувана, алкохола, масне хране и повећање физичке активности и, наравно редовни прегледи. Саветује се да жена од 20. до 39. године у циклусу од три године посети гинеколога и уради преглед дојке. Од 45. године обавезна је мамографија која је изузетно безбедна метода без штетног зрачења”, изјавио је др Јакшић и нагласио да мамограф може да детектује чвориће две године пре него што се они појаве.

Октобар је, према Светској здравственој огранизацији, проглашен за месец борбе против рака дојке. У Србији годишње оболи 4600, а живот изгуби 1600 жена, наводе из Дома здравља Жабаљ. Србија се убраја у земље са средње умереним ризиком за настанак карцинома дојке, али је, према смртности, у високо ризичној категорији.

Општина Жабаљ ову акцију реализује у сарадњи са Домом здравља.

Остале вести

Почела реконструкција крова на згради предшколске установе у Жабљу

На згради објекта „Мудра сова“ у оквиру Предшколске установе „Детињство“ у Жабљу започета је реконструкција крова. У оквиру пројекта, постоје четири целине, а то су реконструкција објеката, набавка опреме за…

Општински штаб за ванредне ситуације донео Наредбу о измени Наредбе

Оштински штаб за ванреде ситуације је, на основу Уредбе о допуни Уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести COVID-19 (“Службени гласник РС” бр. 138/2020), на ванредној седници штаба…

Жабаљ | Презентација општине