Последње вести

Успешно реализован “Радни дан за природу”

У оквиру Дана станишта,  а у организацији Покрајинског завода за заштиту природе и Општине Жабаљ, одржан је “Радни дан за природу”. Циљ ове акције је уклањање жбунастих врста са станишта гороцвета, у непосредној близини Жабља. Тиме ће се омогућити опстанак травног, степског станишта и очување популације угрожене врсте Гороцвета у Србији. Једно од ретких станишта Гороцвета је и степско подручје уз магистрални пут Зренјанин-Нови сад. Управо на овом месту у близини Жабља, учесници акције “Радни дан за природу” крчили су жбуње које угрожава вегетацију Гороцвета и на тај начин омогућили да ова заштићена биљна врста може да се рашири на свом природном станишту.

Учеснике акције обишли су председник општине Жабаљ Чедомир Божић и заменик Покрајинског секретара за урбанизам и заштиту животне средине Александар Андрић. Божић је истакао важност очувања екосистема, са посебним акцентом на очувању заштићених и ретких биљних врста.

Божић “Очувањем екосистема чувамо будућност наше деце”

“Имамо ту привилегију да се баш на територији наше општине налази станиште једе од ретких и угрожених биљних врста, али та привилегија нам даје и обавезу да водимо рачуна и очувамо Гороцвет. Овакве акције су неопходне да би у том очувању и успели. Очувањем екосистема чувамо будућност наше деце. Драго ми је што су се акцији одазвалаи и ученици основне школе, јер веома је важно да деца науче да чувају и пазе на природу која их окружује”, рекао је Божић.Поред људи из Покрајинског завода за заштиту природе, у акцији су учествовала и деца из основне школе “Милош Црњански” из Жабља.

 

Остале вести

Почела реконструкција крова на згради предшколске установе у Жабљу

На згради објекта „Мудра сова“ у оквиру Предшколске установе „Детињство“ у Жабљу започета је реконструкција крова. У оквиру пројекта, постоје четири целине, а то су реконструкција објеката, набавка опреме за…

Општински штаб за ванредне ситуације донео Наредбу о измени Наредбе

Оштински штаб за ванреде ситуације је, на основу Уредбе о допуни Уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести COVID-19 (“Службени гласник РС” бр. 138/2020), на ванредној седници штаба…

Жабаљ | Презентација општине